Uyuz Böceği ile ilgili bilinmesi gerekenler
Uyuz Böceği Biyolojisi
Uyuz Böceği insanın derisi içine girerek tüneller halinde (2 mm-3 cm uzunlukta) yerleşip üreyen, devamlı deride tünel açan, kabarcıklar, delikler ve yaralar meydana getiren bir parazittir. Kıl diplerinde iltihaplı dermatit de yaparlar. Böcek yassı, oval, kitinle örtülü ve kirli sarı renklidir. Kısa, kalın ve kıllı bacakları vardır. 0.4 mm boyunda ve 0.3 mm enindedir. Deri altına yumurtlayarak ürer. Yumurtlamadan iki hafta sonra hastalığın başlaması vücutta genellikle parmak araları, bilek ve dirseklerin iç kısmı, koltukaltı, karın ile bacakları sarması ile olur.
Uyuz Böceği Nerelerde Görülür ?
Deride kazdığı tünellerin üzerinde içi su ve parazit dolu kabarcıklar oluşur. Özellikle geceleri artan şiddetli allerjik kaşıntılar olur. Buna uyuz hastalığı denir. Uyuz insanlardan el sıkma ile, kullandığı eşyalar ve bir arada yaşama ile bulaşır. Özellikle okul, yurt, kışla gibi toplu yaşam yerleri en kolay bulaşma ortamıdır. Bilgisiz ve fakir ortamda daha çok görülür. Uyuz Böceği ile ilgili bilinmesi gerekenler
Kontrol Önlemleri
Eğer uyuz teşhisi konmuş ise kişinin üzerindeki giysiler ve kullandığı eşyalar kaynatılır, yıkanır ve sıcak ütü yapılır. İyi bir vücut temizliği ardından verilen böcek öldüren ilaçlar tarife göre tekrarlanarak vücuda sürülmelidir. Vücut ilaçlı bırakılır. Üzerindeki çamaşırlar değiştirilir. Bu işlemi evdeki hasta olan da olmayan da yapmalıdır.
Uyuz Böceği ilaçlama işlemi için bize ulaşın !
“Uyuz böceği kedi, köpek gibi memeli hayvanlarda da hastalık yapar. Hububatla da geçen cinsi vardır. Deride geceleri daha artan kaşıntı, kabarcıklar varsa acilen bir hekime başvurulmalıdır.
Böcek ilaçlama servisi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.